- Startsida
- Krondroppsnätet
- Hämta data/kartor
- Markvattenkemi data
- Karta medianvärden
Medianvärden från de tre senaste åren
Markvattenkartona visar medianvärden för de tre senaste åren, 2021-2023.
Nitratkväve i markvatten
Nitrat (NO3-N) i markvatten provtaget vid 50 cm djup under perioden 2021-2023 (medianvärde). Ytor med mindre än tre mätvärden under treårsperioden, samt ytor som har avverkats eller gödslats har tagits bort.
Krondroppsnätets mätningar i Sverige visar att nitratkvävehalterna var mycket låga under perioden 2021-2023, förutom på vissa mätplatser i södra Sverige. Det vilket visar att det kväve som tillförs via nedfall i de flesta fall tas om hand av träd och övrig vegetation eller ackumuleras i skogsmarken. Det är dock troligt att det finns andra platser i sydvästra Sverige där marken är mättad eller nära mättad på kväve, baserat på tidigare mätningar. En nyligen publicerad analys visar att frekvensen av förhöjda halter av nitrat vid skogliga provytor i sydvästra Sverige, som inte varit utsatta för några kända störningar, inte har förändrats under de senaste tjugo åren.
Koncentrationen av nitrat (NO3-N) i markvattnet på 50 cm djup vid olika platser inom Krondroppsnätet redovisat som medianvärde från de senaste tre årens mätningar (2021–2023). Ytor med färre än tre mätvärden under treårsperioden, samt ytor som har avverkats har tagits bort.
Syraneutraliserande förmåga (ANC) i markvatten
Här visas den syrabuffrande förmågan, ANC, i markvatten provtagen vid 50 cm djup under perioden 2021-2023 (medianvärde). Ytor med mindre än tre mätvärden under treårsperioden, samt ytor som har avverkats eller gödslats har tagits bort.
ANC i markvattnet på 50 cm djup vid olika platser inom Krondroppsnätet. Det värde som anges är medianvärdet under de senaste tre åren (2021–2023). ANC i markvattnet bör vara betydligt över noll för att motverka försurning i vattendrag och sjöar. Ytor med färre än tre mätvärden under treårsperioden, samt ytor som har avverkats är inte inkluderade.
pH i markvatten
visas den geografiska fördelningen vad gäller pH i markvattnet provtaget vid 50 cm djup under perioden 2021-2023 (medianvärde). Ytor med mindre än tre mätvärden under treårsperioden, samt ytor som har avverkats eller gödslats har tagits bort.
Bedömningen av vid vilket pH som markvattnet kan anses vara försurat beror till viss del på vilken berggrund som området har. Ett pH under4.5 anses dock i de flesta fall indikera kraftig försurning, medan pH i området 4.5—5.0 kan indikera risk för försurning.
Gradienten över Sverige i början av tidsperioden är tydlig, med lägst pH i sydväst och högst i norr. Variationen mellan olika platser på korta geografiska avstånd är relativt liten.
pH i markvattnet på 50 cm djup vid olika platser inom Krondroppsnätet. Det värde som anges är medianvärdet under de senaste tre åren (2021–2023). Ytor med färre än tre mätvärden under treårsperioden, samt ytor som har avverkats är ej inkluderade.
Oorganiskt aluminium i markvatten
Här visas halter av oorganiskt aluminium (oorgAl), i markvattnet provtaget vid 50 cm djup under perioden 2021-2023 (medianvärde). Ytor med mindre än tre mätvärden under treårsperioden, samt ytor som har avverkats eller gödslats har tagits bort.
Oorganiskt aluminium i markvatten används ofta som indikator på försurningstillståndet. Gränsen 0.4 mg oorganiskt aluminium per liter har föreslagits som kritisk gräns och syns i figuren som en orange eller röd prick.
Oorganiskt aluminium i markvattnet på 50 cm djup vid olika platser inom Krondroppsnätet. Det värde som anges är medianvärdet under de senaste tre åren (2021–2023). Ytor med färre än tre mätvärden under treårsperioden, samt ytor som har avverkats är ej inkluderade.